Γάζα: Εκατοντάδες νεκροί από βομβαρδισμό σε σχολείο – καταφύγιο του ΟΗΕ (Βίντεο)

Οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις βομβάρδισαν το σχολείο al-Fakhoora, που λειτουργεί από την αιγίδα της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα.

«Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP αξιωματούχος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. «Το χτύπημα στο σχολείο που διαχειρίζεται η UNRWA έγινε τα ξημερώματα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η επίθεση στο σχολείο al-Fakhoora «αποδεικνύει ότι ο πόλεμος που έχει κηρύξει το Ισραήλ κατά των αμάχων έχει ως στόχο την εκκένωση ολόκληρης της βόρειας περιοχής της Λωρίδας της Γάζας από κάθε παλαιστινιακή παρουσία».

«Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές»

Μιλώντας από το Αμμάν της Ιορδανίας, η Ταμάρα αλ-Ριφάι -εκπρόσωπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA)- δήλωσε στο Al Jazeera ότι η UNRWA δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει προστασία στους ανθρώπους που προσέρχονταν στα καταφύγια και τα σχολεία της εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών του Ισραήλ στον θύλακα, προσθέτοντας ότι 70 κτίρια της UNRWA έχουν πληγεί μέχρι στιγμής.

«Εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε πλέον προστατευμένοι», σημείωσε η αλ-Ριφάι λέγοντας ότι 66 άνθρωποι στα καταφύγια της UNRWA έχουν μέχρι σήμερα, εξαιρουμένης της σημερινής επίθεσης στην al-Fakhoora.

«Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές» τόνισε.

Η UNRWA δήλωσε ότι παρά τις επιθέσεις στα κτίριά της, δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τη Γάζα. «Είμαστε πραγματικά μια σανίδα σωτηρίας (σ.σ. για τους κατοίκους της Γάζας) … δεν πρόκειται να πάμε πουθενά και μένουμε με τους κατοίκους της Γάζας» υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

«Δεν θα μας αποτρέψουν οι απώλειες αμάχων» λέει το Ισραήλ

Το Ισραήλ εξέδωσε νέα προειδοποίηση προς τους Παλαιστίνιους στην πόλη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα του θύλακα, να απομακρυνθούν από τη γραμμή του πυρός και να παραμείνουν κοντά στις περιοχές που προσφέrεται ανθρωπιστική βοήθεια. Πρόκειται για την τελευταία ένδειξη ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη Χαμάς στη νότια Γάζα αφού θέσει υπό έλεγχο τον βορρά, σχολιάζει το Reuters.

Τα φυλλάδια στις περιοχές γύρω από τη Χαν Γιουνίς έπεσαν πριν από σφοδρούς βομβαρδισμούς, το είδος του σχεδίου που προανήγγειλε την έναρξη της χερσαίας εισβολή του Ισραήλ πριν από τρεις εβδομάδες.

Ο Τζιόρα Εϊλάντπρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ, δήλωσε ότι «μια χερσαία εκστρατεία μπορεί να διαρκέσει τρεις έως τέσσερις εβδομάδες για να υποτάξει την αντίσταση της Χαμάς στο νότο, όπου είναι τώρα συγκεντρωμένη η ηγεσία της»

«Μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις είναι το απλό γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας είναι πλέον συγκεντρωμένοι στο νότο», δήλωσε στο Reuters. «Πιθανόν να υπάρξουν περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων … Αυτό δεν πρόκειται να μας αποτρέψει ή να μας εμποδίσει να προχωρήσουμε μπροστά» είπε ο Εϊλάντ.

Ο ολοένα και αυξανόμενος απολογισμός των νεκρλων αμάχων στη Γάζα -ξεπερνούν τους 12.000, ανάμεσά τους 5.000 παιδια- έχει ήδη προκαλέσει κατακραυγή σε όλη τη Μέση Ανατολή και μεταξύ των δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του στενότερου συμμάχου του Ισραήλ.

Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι, δεδομένου ότι ο νότος είναι πυκνοκατοικημένος, μια ισραηλινή εκστρατεία εκεί είναι πιθανό να δώσει λιγότερη έμφαση στις αεροπορικές επιδρομές και να επικεντρωθεί περισσότερο στις χερσαίες δυνάμεις, σχόλια που συμφωνούν με εκτιμήσεις ισραηλινών πηγών.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ δεν είχε άλλη επιλογή από το να εξαπολύσει επίθεση στο νότο, αν ήθελε να εξοντώσει τη Χαμάς – ο δηλωμένος θεωρητικός στόχος της εκστρατείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί